Davčne blagajne NE bodo rešile probleme sive ekonomije

Davčne blagajne ne bodo rešile problema sive ekonomije, so prepričani v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Največji problem na tem področju niso legalni subjekti, ki pošteno plačujejo davke, temveč šušmarji, za katere so kazni še vedno prenizke in ki davčnih blagajn sploh ne bodo uporabljali. Virtualne blagajne, ki so v uporabi od julija lani, pa so se izkazale za učinkovit ukrep države v boju zoper sivo ekonomijo. Če davčne blagajne bodo, pa morajo biti obvezne za vse, ki poslujejo z gotovino, stroške pa naj nosi država.
 
Za ogled celotnega članka klikni na VEČ.

Menimo, da davčne blagajne ne bi bistveno vplivale na zmanjšanje neevidentiranega prometa in na upad sive ekonomije, če bodo davčne stopnje še vedno previsoke. Primer za to so denimo Italija, Grčija in Švedska. Davčne utaje na Švedskem so zaradi previsokih davkov ene najvišjih v EU. Na drugi strani pa imamo države, kot so Avstrija, Nemčija, Švica, kjer davčnih blagajn nimajo, vendar pa je prav v teh državah stopnja sive ekonomije med najnižjimi v Evropi. Raziskave kažejo, da se pri nižji davčni stopnji relocirajo poslovne aktivnosti s področja sive ekonomije v legalno ekonomijo.

Če davčne blagajne bodo, potem pričakujemo, da stroškov za nakup blagajn ne bodo krili gospodarski subjekti, ampak država. Predvsem pa menimo, da morajo biti v tem primeru davčne blagajne obvezne za vse, ki poslujejo z gotovino (tudi za zdravnike in odvetnike denimo). Obrtniki in podjetniki so morali že lansko leto sami pokriti stroške nakupa posebnih programov, ki onemogočajo brisanje računov. Sedaj pa bi morali ponovno nositi stroške nakupa davčnih blagajn, kar je v trenutnih kriznih razmerah še dodatna obremenitev  za gospodarstvo. 

Menimo tudi, da davčne blagajne davčnih navad ne bodo izboljšale. Za to je potrebna prevzgoja ponudnikov in potrošnikov, dvig davčne morale in davčne spodbude. V praksi se namreč še vedno pogosto dogaja, da potrošniki silijo obrtnike in podjetnike, da jim prodajo storitev ali produkt brez računa in posledično po nižji ceni. Če obrtnik in podjetnik želi imeti posel, potem je na to primoran pristati. Gre torej za začaran krog, zato je ključno ozaveščanje tako ponudnika kot kupca.

Rešitev?

OZS si že vrsto let prizadeva za zmanjšanje sive ekonomije in dela na črno, zato smo predlagali uvedbo motivacijske davčne olajšave po načelu »vsak račun šteje«, s katero bi bili v boju zoper sivo ekonomijo še uspešnejši. Predlog je sicer eden izmed 10 naj zahtev v letošnjih Zahtevah slovenske obrti in podjetništva.