Informacije prevozniki

V nadaljevanju Vam pošiljam obvestila za prevoznike.

 

Za ogled klikni na VEČ.

1.            Avstrija

V Avstriji so s 1.6.2017 vstopile v veljavo poenostavitve glede ureditve čezmejnega opravljanja transportnih storitev v Avstriji. Na spletni platformi http://www.entsendeplattform.at/cms/Z04/Z04_35.0/domov  lahko najdete kup uporabnih informacij o napotitvi delavcev v prevozni panogi.

 

2.            Nemčija

V Nemčiji se spreminja način prijave voznikov vezano na napotitev (končni rok 30.6. 2017), in sicer ne bo več prijav/najav preko fax-a, ampak preko spletnega portala https://www.meldeportal-mindestlohn.de/   preko katerega je že od 1.1.2017 možno oddajati prijave napotitev za voznike.

Na voljo je kratek priročnik v prilogi kako narediti prijavo za. Če ste oddali prijavo še po starem na fax številko počakajte da vam poteče prijava, če boste morebiti morali dodati voznika to naredite preko portala.

 

3.            Hrvaška

Podjetje DKV Euro Service nas je obvestilo, da je prvi mednarodni ponudnik, ki omogoča plačevanje hrvaške cestnine in to poplačniško

Od 25. aprila 2017 dalje je DKV Euro Service prvi evropski ponudnik goriva in storitev, ki omogoča plačevanje cestnine za cestninsko omrežje hrvaških upravljalcev avtocestnega omrežja HAC in ARZ. S tem omogoča uporabnikom, da se izognejo dolgim čakalnim vrstam in zmanjšajo stroške. Uporabniki DKV si lahko zagotovijo elektronsko tablico za vozila nad 3,5 tonami dovoljene skupne mase in za avtobuse. S tem lahko prejmejo do 35,43 % popusta , ki ga nudi upravljalec. Poleg tega lahko na cestninskih postajah uporabljajo tudi pasove ENC (elektronička naplata cestarine), kar prihrani čas.

Na Hrvaškem morajo cestnino plačati vsa vozila. Plačilo cestnine za vozila v kategorijah III in IV se lahko plača preko DKV. S pomočjo kartice DKV se na prodajni točki hitro in enostavno registrirate ter kupite elektronsko tablico, ki jo takoj namestite v vozilo. Račun, ki ga prejete od DKV, vsebuje jasne specifikacije vseh zaračunanih cestnin.

Za dodatne informacije obiščite https://www.dkv-euroservice.com/sl/storitve/cestnina/

ali pokličite 07/4905-552.

 

4.            Slovenija

Glede zamenjave vozniška dovoljenja tujih voznikov smo prejeli informacije iz pristojnega ministrstva, ki pravi, da je pri zamenjavi vse odvisno od posameznega primera, ali ima tuji voznik običajno prebivališče v Sloveniji (dejansko biva v Sloveniji - ne glede na dejstvo ali ima v Sloveniji prijavljeno stalno ali začasno prebivališče).

Načeloma velja, če ima oseba družino v tujini, v Sloveniji pa je zaposlena za določen čas in ima prijavljeno začasno prebivališče (torej je v Sloveniji, da bi opravila nalogo z določenim trajanjem in nima namena prebivati v Sloveniji), potem se šteje, da oseba nima običajnega prebivališča v Sloveniji in ji v takšnem primeru vozniškega dovoljenja, izdanega v tujini, ni potrebno zamenjati.

V kolikor ima oseba  običajno prebivališče v Sloveniji, potem mora zamenjati vozniško dovoljenje, izdano v tujini eno leto od dneva prijave prebivališča v RS.

Upravne enote v postopku ugotavlja dejansko bivanje v Republiki Sloveniji.