V Madžarski se napoveduje od 1.1.2015 prevoze blaga samo z identifikacijsko številko EKAER

Prejeli smo prvo informacijo, da bo za prevoze blaga v Madžarsko od 1.1.2015 uveden elektronski sistem, za nadzor cestnega prevoza blaga (EKAER).
 
Za ogled celotnega obvestila klikni na VEČ.

Tako bo moral pošiljatelj ali prejemnik za blago, ki bo prepeljano po madžarskih cestah, prevozniku posredovati identifikacijsko številko (EKAER številka) za vsak prevoz posebej, ki ga bo prejel po vnosu določenih podatkov  v sistem. Številka EKAER bo veljala 15 dni od datuma izdaje. Praviloma se bo dodelila EKAER številka samo za prevoze z vozili nad 3,5 ton skupne teže, za katere se ne plačuje cestnina razen, če gre za prevoz nevarnih živil z več kot 200 kg ali neto vrednosti blaga 250.000 HUF ter v primeru prevozov drugih nevarnih izdelkov z več kot 500 kg ali neto vrednosti 1.000.000HUF.

Če davčni zavezanec ne bo izpolnjeval te obveznosti poročanja o cestnem prevozu blaga, bi se lahko štelo blago nepreverjenega izvora in bi lahko bila dana kazen tudi do 40 % vrednosti blaga, ki se zaseže.

Namen predpisa je zajeziti verige goljufij na področju DDV, zato se bo izvajala kontrola na cestah pri prevoznikih, ki bodo blago vozili.

Dodatne informacije na http://ekaer.hu/en/