Katere spremembe na davčnem področju se obetajo?

Katere spremembe na davčnem področju se obetajo?

Odbor za finance Državnega zbora RS je 16.10.2019 po nujnem postopku obravnaval predloge sprememb davčne zakonodaje, ki med drugim predvidevajo razbremenitev stroškov dela.

 

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je skupaj z ostalimi delodajalskimi organizacijami v okviru pogajanj dosegla, da se nominalna davčna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb ne spreminja in tudi naprej ostaja pri 19 odstotkih. Je pa vlada predvidela uvedbo minimalne stopnje obdavčitve podjetij, in sicer v višini sedmih odstotkov.

Obeta se razbremenitev lestvice za odmero dohodnine, ki bo imela še naprej pet davčnih razredov s 50-odstotno stopnjo davka v najvišjem razredu, vendar pa se bodo v vseh razredih meje zvišale, v  2. in 3. dohodninskem razredu pa se obeta znižanje davčne stopnje za eno odstotno točko.

 

Skupaj z zvišanjem splošne olajšave na 3.500 eur in spremembami pri dodatni splošni olajšavi to za državni proračun pomeni približno 138 milijonov evrov manj prihodkov. Zato vlada predlaga povečanje obdavčitve kapitala, in sicer se bo stopnja dohodnine od dohodkov iz kapitala, torej od obresti, dividend in dobičkov iz kapitala, zvišala s 25 na 27,5 odstotka. Obeta se tudi dvig davčne stopnje pri oddajanju premoženja v najem na 27,5% in hkrati dvig normiranih stroškov iz 10% na 15%.

 

Spremembe naj bi bile uveljavljene 1. januarja 2020.