Kaj bo v letu 2020 osnova za obračun dodatkov, izvzetih iz minimalne plače

Kaj bo v letu 2020 osnova za obračun dodatkov, izvzetih iz minimalne plače

To je vprašanje, ki smo si ga pričeli zastavljati konec leta 2019 zaradi sprememb Zakona o minimalni plači, ki se pričnejo uporabljati z letom 2020. Gre za eno izmed ključnih sprememb, in sicer, da bodo vsi dodatki, del plače za poslovno in delovno uspešnost, izvzeti iz minimalne plače.

Na področju obračuna plač in določanja osnovne plače se v zadnjih letih ni nič spremenilo.

Glede osnove, od katere se obračunavajo dodatki, se v letu 2020 ne bo nič spremenilo. Osnova za obračun dodatkov je osnovna plača delavca. Minimalno kolikšna pa mora biti?

Osnovna plača  ≠ Minimalna plača

Če delodajalca zavzuje kolektivna pogodba dejavnosti, ki določa osnovne plače po tarifnih razredih, mora biti osnovna plača delavca v pogodbi o zaposlitvi določena vsaj v višini, kot jo določa ustrezni tarifni razred.

Če pa delodajalca ne zavzuje nobena kolektivna pogodba dejavnosti, pa je določitev višine osnove plače (minimuma) prepuščena dogovoru med delavcem in delodajalcem.

Dodatki se obračunavajo od osnovne plače, določene v pogodbi o zaposlitvi

Četudi bo delavčeva osnovna plača v pogodbi o zaposlitvi določena v višini 500 EUR bruto, bo delavec, če bo delal celoten mesec s polnim delovnim časom, prejel izplačilo, ki bo v višini minimalne plače.

Bo pa delodajalec od osnovne plače (500 EUR bruto) obračunaval dodatke in jih prišteval k znesku minimalne plače. Zato ni nepomembno, koliko znaša delavčeva osnovna plača. Zlasti ne pri delodajalcih, ki jih ne zavzuje nobena kolektivna pogodba dejavnosti.

Imate vprašanja, povezana z minimalno plačo in načinom obračunavanja dodatkov? Pišite nam na svetovanje@ozs.si.

Mag. Nina Scortegagna Kavčnik

vodja Službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in vodja Svetovalnega in izobraževalnega centra pri Obrtno – podjetniški zbornici Slovenij. Je predavateljica na fakulteti ter višjih šolah in strokovnih konferencah, avtorica številnih strokovnih in znanstvenih člankov ter knjig s pravnega področja, kot so: Sporazum o odpovedi neuvedenemu dedovanju, Najemna pogodba za stanovanje in poslovni prostor, Zakonita odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, Vse, kar morate vedeti o letnem dopustu in regresu ter Odpoved pogodbe o zaposlitvi. Trenutno je članica pogajalske skupine na delodajalski strani za spremembo delovno-pravne zakonodaje.


 

Seminar Minimalna plača od 2020 dalje in katera kolektivna pogodba vas zavezuje bo v ponedeljek, 13.01.2020, ob 10.00 uri, v prostorih Visoke šole za tehnologijo polimerov, Ozare 19, 2380 Slovenj Gradec.  Prijave zbiramo do petka, 10.01.2020, na mail: maja.savc@ozs.si

Več informacij o delavnici je objavljeno v samostojnem članku.