Gradbeno dovoljenje za 3. razvojno os pridobljeno! Začetek gradnje čaka novo oblast…

Gradbeno dovoljenje za 3. razvojno os pridobljeno! Začetek gradnje čaka novo oblast…

Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS) je sporočila, da je bilo v petek, 6. marca 2020, izdano gradbeno dovoljenje za pričetek gradnje na sklopu »D« Gaberke. Gre za prvi podsklop med Velenjem in Slovenj Gradcem, kjer se bo gradnja 3. razvojne osi pričela! S tem dejstvom se je v petek seznanil tudi upravni odbor Mladinskega sveta Ravne na Koroškem, ki deluje v funkciji koordinacije Mladinske iniciative za 3. razvojno os.

Spomnimo, da so januarja 2019 potekala aktivna pogajanja med koordinacijskim odborom za gradnjo 3. razvojne osi, Družbo za avtoceste ter Ministrstvom za infrastrukturo, saj sta slednja menila, da roke za pričetek gradnje v letu 2019 ni mogoče ujeti. Koordinacijski odbor je vztrajal, da je potrebno gradnjo pričeti vsaj na enem izmed treh podsklopov. Za najbolj optimalnega se je izkazal sklop »D« Gaberke. Izdaja gradbenega dovoljenja pomeni, da je na semaforju za spremljanje gradnje 3. razvojne osi zasvetila še ena zelena luč.


DARS in ministrstvo, pod vodstvom še aktualne ministrice Alenke Bratušek v odstopu, sta projekt 3. razvojne osi pripeljala do točke izdaje gradbenega dovoljenja. Gre za zgodovinsko pomemben akt, o katerem še lani tak čas niti približno ni bilo mogoče računati, da bo pridobljeno. Tudi javni razpis za izvajalca gradbenih del je bil s strani DARS-a objavljen že lani, vendar se zatika s pritožbami in revizijami. Žal bo ta neljuba slovenska birokracija počakala na novo oblast, od katere pričakujemo, da bo nadaljevala zastavljeni projekt 3. razvojne osi v smeri čim prejšnje izgradnje te nujno potrebne prometnice. Odgovor na pričetek gradnje bo zato potrebno še čakati…